Een pand bouwen terwijl je nog niet weet wie de nieuwe huurder wordt, hoe doe je dat?

Een pand bouwen terwijl je nog niet weet wie de nieuwe huurder wordt, hoe doe je dat?

Laatst was ik in gesprek met een ondernemer en een architect. De ondernemer wilde een pand laten bouwen om vervolgens te verhuren aan bedrijven. De architect stelde natuurlijk als eerste vraag “Hoeveel bedrijven komen er in?”. Het bedrijfspand moest zo ontworpen worden dat er zich zowel één als twee huurders konden vestigen. Maar hoe ga je de elektrotechnische installatie dan opbouwen?

Basisinstallatie met uitbreidingsmogelijkheden

Hoeveel werkplekken komen er? Hoeveel datapunten zijn er nodig? Waar komen de stroomvoorzieningen? Verlichting? Als je nog niet weet wat voor bedrijf of huurder er in je pand komt, zul je aannames moeten doen.

De keuzes die je hierin maakt, zijn in principe voor lange termijn. Toch blijkt in de praktijk dat er altijd aanpassingen nodig zijn. Bijvoorbeeld doordat er meer werkplekken nodig zijn, meer contactdozen, datapunten, lichtpunten, etc. We kiezen daarom vaak voor een basisinstallatie, zodanig dat het later mogelijk is om zonder al te veel aanpassingen de uitbreidingen door te kunnen voeren.

Belangrijk is om goed te kijken naar:

 • Verdeling van het vermogen
  Werkplekken die verspreid over de werkvloer staan, zorgen voor een goede verdeling van het vermogen. Maar wil je alle pc’s en telefooninstallaties in één hoek van het pand plaatsen (bijv. bij een callcenter), dan creëer je een grote piekbelasting op één groep. In dit geval zul je de basis installatie moeten uitbreiden.
 • Piekbelasting
  Schakel je iedere ochtend alle apparaten (pc’s, printers, koffiezetapparaat) tegelijk in? Kijk dan goed naar de belasting die de basisinstallatie aan kan. Los niet alles op met verlengkabels of zogenaamde meervoudige tafelcontactdozen (die dan nog vaak gekoppeld worden). Vaak zijn deze van inferieure kwaliteit en een van de grootste veroorzakers van brand. Breidt liever het aantal stroomvoorzieningen uit.
 • Lekstromen
  Bij gelijkmatig inschakelen van meerdere PC’s moet je goed op het aantal letten. Als deze in bedrijf zijn, verbruiken ze weliswaar niet veel stroom maar bij inschakelen kunnen flinke pieken ontstaan. Een ander probleem kan zijn dat de totale lekstroom bij inschakelen zodanig is dat de aardlekschakelaar uitvalt.
 • Voor wie zijn de kosten?
  Als advies aan de verhuurder: spreek vooraf goed met de nieuwe huurder af welke kosten voor jou rekening zijn en welke voor de rekening van de huurder. Hier ontstaat vaak verwarring over.

ProAttivo denkt graag me u mee als u gaat bouwen, verbouwen of renoveren

Wij zorgen voor een nette en veilige installatie van:
• elektrische installaties, zoals het aanleggen van wandcontactdozen en/of lichtpunten;
• uitbreidingen van elektrische installaties;
• bekabeling voor de communicatie tussen servers, werkplekken en printers, telefooncentrales en camerabeveiliging;
• alarm- en beveiligingsinstallaties;
• gekoppelde rook- en brandmelders;
• laadstations voor elektrisch vervoer.

Neem gerust contact met ons op voor het optimaliseren of aanleggen van uw elektrische installatie.