Smart Charging voorkomt overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk

Smart Charging voorkomt overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk

Nederland telt momenteel ruim 100.000 elektrische voertuigen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Voor 2020 is de ambitie namelijk dat 10% van de nieuw verkochte personenauto’s elektrisch wordt aangedreven. In 2025 moet dat 50% zijn. Dit betekent dat er ook steeds meer laadpalen geplaatst moeten worden op bedrijventerreinen, bij uw kantoor, in garages en bij parkeerplaatsen. Is uw elektriciteitsnetwerk hierop berekend?

Smart Charging

Een laadpaal kent een groot stroomverbruik. Meerdere laadpalen op één elektriciteitsaansluiting leidt daarom al snel tot een capaciteitsprobleem. Misschien wilt u in de toekomst het aantal oplaadpunten bij uw kantoor uitbreiden. Met Smart Charging is dat eenvoudig te regelen. U hoeft geen dure investering te doen in het verzwaren van uw elektriciteitsnet. U heeft geen grotere aansluiting nodig, dus ook geen hogere netwerkkosten. Smart Charging, ofwel Slim Laden, is een energie management systeem dat de beschikbare laadcapaciteit verdeeld over de laadpalen, zodat er geen overbelasting van uw netwerk ontstaat en de auto’s op een slim moment worden opgeladen.

Piekbelasting

Zodra u en uw medewerkers ’s ochtends het kantoor binnen stappen, de verlichting aan doen, het koffiezetapparaat aanzetten en de computers opstarten, krijgt het elektriciteitsnetwerk te maken met een piekbelasting. Zeer waarschijnlijk staan er ook al wat auto’s aan een laadpaal om weer volledig opgeladen te worden. Het Smart Charging Management systeem zorgt ervoor dat de laadpalen minder energie krijgen op momenten dat de totale installatie (extra) belast wordt door andere apparatuur. Zodra het piekmoment voorbij is, wat later op de ochtend, is er meer energie beschikbaar voor de oplaadpunten.

Load Balancing

U kunt onbezorgd meerdere laadpalen aansluiten op het Smart Charging systeem, zonder risico van overbelasting. Zo kunt u uw laadpark mee laten groeien met de vraag van het aantal elektrische auto’s. Het energie management systeem past automatisch het vermogen van uw laadpunten aan op uw verbruik tot het maximum van uw aansluiting (load balancing). Het slimme laadsysteem houdt hierbij ook rekening met de capaciteit van de auto’s. Als er bijvoorbeeld al drie auto’s bijna volgeladen zijn en er een vierde auto, die bijna leeg is, aangesloten wordt op een laadpaal, dan krijgt deze vierde auto voorrang.

Wind- en zonne-energie

Door de groei van het aantal elektrische auto’s neemt de vraag naar energie de komende jaren steeds meer toe. Daarom wordt zoveel mogelijk gekeken naar duurzame oplossingen zoals energie uit wind en zonnepanelen. Deze energie gebruiken we om elektrische auto’s slim te laden, bijvoorbeeld ’s nachts als het hard waait of midden op de dag als de zon op zijn felst is. We kunnen het management systeem zo inregelen dat hij eerst gebruikt maakt van wind- en/of zonne-energie en op momenten dat dit niet beschikbaar is, dan haalt hij de energie uit het elektriciteitsnet.

Uitbreiding laadpalen nodig?

Wilt u het aantal laadpalen bij uw bedrijf uitbreiden, slimme laadpunten installeren of uw capaciteit beter regelen? ProAttivo verzorgt het totale project van keuze voor de juiste laadpaal tot en met de volledige installatie van het Smart Charging Management Systeem op uw elektriciteitsaansluiting. Neem voor meer informatie contact op met Jan Stabel, 06-50630778 of info@proattivo.nl.